Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa to działanie współfinansowane ze środków Unii Europejskiej, które ma na celu wsparcie osób i rodzin najbardziej potrzebujących.
Program skierowany jest do osób, które znajdują się w trudnej sytuacji i uzyskują dochód nieprzekraczający:
- 1 542,20 zł dla osoby samotnie gospodarującej,
- 1 161,60 zł dla osoby w rodzinie.
Aby otrzymać pomoc żywnościową należy:
- Zgłosić się do Ośrodka Pomocy Społecznej (OPS) właściwego dla miejsca zamieszkania lub do organizacji partnerskiej wydającej żywność w celu zakwalifikowania do odbioru żywności.
- Jeśli spełniamy wskazane kryteria, otrzymujemy skierowanie, które umożliwia odbiór we wskazanym na skierowaniu miejscu.
Pomoc żywnościowa w gminie Andrychów przekazywana jest za pośrednictwem współpracującej z Bankiem Żywności w Krakowie Organizacji Partnerskiej Lokalnej Kuchni Św. Brata Alberta w Andrychowie, ul. 1 Maja 11. Pomoc udzielana jest w formie paczek żywnościowych i posiłków.
DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE
W ramach programu realizowane są również zajęcia dla osób zakwalifikowanych do projektu. Mają on formę bezpłatnych szkoleń lub warsztatów dotyczących:
- Przygotowania posiłków,
- Dietetyki oraz zdrowego odżywiania,
- Sprawnego zarządzania budżetem domowym,
- Zapobiegania marnowaniu żywności.
Działania realizowane są przez Bank Żywności w Krakowie w Kuchni Św. Brata Alberta w Andrychowie, ul. 1 Maja 11. Uczestniczą w nich podopieczni, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca zamieszkania. Terminy oraz miejsca realizacji warsztatów znajdują się na stronie internetowej Banku Żywności w Krakowie.
Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osoba, która otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ.
PODPROGRAM 2020
Podprogram 2020 jest kontynuacją poprzednich Podprogramów. Celem programu jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach towarzyszących.
OKRES WYDAWANIA ŻYWNOŚCI:
grudzień 2020 – sierpień 2021
ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH:
Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym w formie paczek żywnościowych i posiłków.
Paczka żywnościowa – to minimum kilka artykułów spożywczych (co najmniej 3) składających się z różnych grup towarowych wydawanych jednorazowo, a wchodzących w skład zestawu.
Posiłek – to każde danie (śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek lub kolacja) przygotowane w OPL np. jadłodajniach, schroniskach, noclegowniach dla osób bezdomnych,
z wyłączeniem świadczenia usług firm zewnętrznych (np. catering).
Zestaw roczny artykułów spożywczych w Podprogramie 2020 obejmuje żywność o łącznej wartości ok. 42,27 kg na osobę, w tym:
- Artykuły warzywne i owocowe:
- 1) groszek z marchewką 3,2 kg,
- 2) koncentrat pomidorowy 1,12 kg,
- 3) buraczki wiórki 1,40 kg,
- 4) powidła śliwkowe 1,50 kg,
- 5) mus jabłkowy 1,44 kg
- Artykuły skrobiowe:
- 6) makaron jajeczny 5 kg,
- 7) płatki owsiane 1 kg,
- 8) ryż biały 2 kg,
- 9) kasza jęczmienna 1,50 kg,
- 10) herbatniki maślane 0,40 kg,
- Artykuły mleczne:
- 11) mleko UHT 7 l,
- 12) ser podpuszczkowy dojrzewający 1,6 kg,
- Artykuły mięsne:
- 13) szynka drobiowa 2,40 kg,
- 14) szynka wieprzowa 1,80 kg,
- 15) pasztet drobiowy 0,32 kg,
- 16) filet z makreli w oleju 1,19 kg,
- Cukier:
- 17) cukier biały 4kg,
- 18) Miód nektarowy 0,50 kg
- Tłuszcze:
- 19) olej rzepakowy 4 l,
- Dania gotowe:
- 20) Fasolka po bretońsku 1,40 kg.
Podsumowanie Podprogramu 2019
W ramach Podprogramu 2019 Kuchnia Św. Brata Alberta objęła wsparciem żywnościowym 639 osób przekazując ok. 36 ton żywności w formie paczek [1452] i posiłków [32040].
Podsumowanie Podprogramu 2018
W ramach Podprogramu 2018 Kuchnia Św. Brata Alberta objęła wsparciem żywnościowym 705 osób przekazując ok. 31 ton żywności w formie paczek [2629] i posiłków [47500].
We współpracy z Bankiem Żywności dla osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono warsztaty edukacyjne: kulinarne, żywieniowe, ekonomiczne oraz dotyczące niemarnowania żywności.
Dodatkowo Kuchnia Św. Brata Alberta realizowała działania towarzyszące niefinansowe takie jak: wigilia, przekazywanie informacji o ofertach pracy oraz o instytucjach i placówkach udzielających pomocy w wyjściu z uzależnień.
Kierownik Kuchni św. Brata Alberta
w Andrychowie
Agnieszka Konefał