Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020

Produkty spożywcze, między innymi makaron do spaghetti, cukinia, cebula, ser biały, czosnek, bazylia, pomidory, marchewki. Obok nóż i ścierka w kratę.
fot. pixabay.com

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa to działanie współfinansowane ze środków Unii Europejskiej, które ma na celu wsparcie osób i rodzin najbardziej potrzebujących. 

Program skierowany jest do osób, które znajdują się w trudnej sytuacji i uzyskują dochód nieprzekraczający:

  • 1 542,20 zł dla osoby samotnie gospodarującej,
  • 1 161,60 zł dla osoby w rodzinie.

Aby otrzymać pomoc żywnościową należy:

  • Zgłosić się do Ośrodka Pomocy Społecznej (OPS) właściwego dla miejsca zamieszkania lub do organizacji partnerskiej wydającej żywność w celu zakwalifikowania do odbioru żywności.
  • Jeśli spełniamy wskazane kryteria, otrzymujemy skierowanie, które umożliwia odbiór we wskazanym na skierowaniu miejscu.

Pomoc żywnościowa w gminie Andrychów przekazywana jest za pośrednictwem współpracującej z Bankiem Żywności w Krakowie Organizacji Partnerskiej Lokalnej Kuchni Św. Brata Alberta w Andrychowie, ul. 1 Maja 11. Pomoc udzielana jest w formie paczek żywnościowych i posiłków.

DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE

W ramach programu realizowane są również zajęcia dla osób zakwalifikowanych do projektu. Mają on formę bezpłatnych szkoleń lub warsztatów dotyczących:

  • Przygotowania posiłków,
  • Dietetyki oraz zdrowego odżywiania,
  • Sprawnego zarządzania budżetem domowym,
  • Zapobiegania marnowaniu żywności.

Działania realizowane są przez Bank Żywności w Krakowie w  Kuchni Św. Brata Alberta w Andrychowie, ul. 1 Maja 11. Uczestniczą w nich podopieczni, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca zamieszkania. Terminy oraz miejsca realizacji warsztatów znajdują się na stronie internetowej Banku Żywności w Krakowie.

Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osoba, która otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ.

PODPROGRAM 2020

Podprogram 2020 jest kontynuacją poprzednich Podprogramów. Celem programu jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach towarzyszących.

OKRES WYDAWANIA ŻYWNOŚCI:

grudzień 2020 – sierpień 2021

ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH:

Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym w formie paczek żywnościowych i posiłków.

Paczka żywnościowa – to minimum kilka artykułów spożywczych (co najmniej 3) składających się z różnych grup towarowych wydawanych jednorazowo, a wchodzących w skład zestawu.

Posiłek – to każde danie (śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek lub kolacja) przygotowane w OPL np. jadłodajniach, schroniskach, noclegowniach dla osób bezdomnych,
z wyłączeniem świadczenia usług firm zewnętrznych (np. catering).

Zestaw roczny artykułów spożywczych w Podprogramie 2020 obejmuje żywność o łącznej wartości ok. 42,27 kg na osobę, w tym:

  •  
  1. Artykuły warzywne i owocowe:
    • 1) groszek z marchewką 3,2 kg,
    • 2) koncentrat pomidorowy 1,12 kg,
    • 3) buraczki wiórki 1,40 kg,
    • 4) powidła śliwkowe 1,50 kg,
    • 5) mus jabłkowy 1,44 kg
  2. Artykuły skrobiowe:
    • 6) makaron jajeczny 5 kg,
    • 7) płatki owsiane 1 kg,
    • 8) ryż biały 2 kg,
    • 9) kasza jęczmienna 1,50 kg,
    • 10) herbatniki maślane 0,40 kg,
  3. Artykuły mleczne:
    • 11) mleko UHT 7 l,
    • 12) ser podpuszczkowy dojrzewający 1,6 kg,
  4. Artykuły mięsne:
    • 13) szynka drobiowa 2,40 kg,
    • 14) szynka wieprzowa 1,80 kg,
    • 15) pasztet drobiowy 0,32 kg,
    • 16) filet z makreli w oleju 1,19 kg,
  5. Cukier:
    • 17) cukier biały 4kg,
    • 18) Miód nektarowy 0,50 kg
  6. Tłuszcze:
    • 19) olej rzepakowy 4 l,
  7. Dania gotowe:
    • 20) Fasolka po bretońsku 1,40 kg.

Podsumowanie Podprogramu 2019

W ramach Podprogramu 2019 Kuchnia Św. Brata Alberta objęła wsparciem żywnościowym 639 osób przekazując ok. 36 ton żywności w formie paczek [1452] i posiłków [32040].

Podsumowanie Podprogramu 2018

W ramach Podprogramu 2018 Kuchnia Św. Brata Alberta objęła wsparciem żywnościowym 705 osób przekazując ok. 31 ton żywności w formie paczek [2629] i posiłków [47500].

We współpracy z Bankiem Żywności dla osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono warsztaty edukacyjne: kulinarne, żywieniowe, ekonomiczne oraz dotyczące niemarnowania żywności.

Dodatkowo Kuchnia Św. Brata Alberta   realizowała działania towarzyszące niefinansowe takie jak: wigilia, przekazywanie informacji o  ofertach pracy oraz o instytucjach i placówkach udzielających pomocy w wyjściu z uzależnień.

Kierownik Kuchni św. Brata Alberta
w Andrychowie
Agnieszka Konefał