Szanowni Państwo,
Uprzejmie informuję, że w Kuchni Św. Brata Alberta w Andrychowie przy ul. 1 Maja 11 przeprowadzone będą warsztaty w ramach działań towarzyszących POPŻ Podprogram 2017. Realizacja działań towarzyszących jest nieodłącznym, obowiązkowym elementem programu mającym za zadanie włączenie społeczne osób korzystających z pomocy żywnościowej. Podczas warsztatów uczestnicy uzyskają porady z zakresu zasad prawidłowego żywienia, przygotowywania tanich, smacznych i pożywnych posiłków oraz informacje z zakresu ekonomii związane m.in. ze sprawnym i umiejętnym gospodarowaniem budżetem domowym. Każdy pojedynczy warsztat trwa 2 godziny zegarowe. Organizatorem warsztatów jest Bank Żywności w Krakowie, który w tym zakresie współpracuje z trenerami edukacji ekonomicznej, dietetykami i kucharzami.
W Kuchni Św. Brata Alberta najbliższe warsztaty zostaną przeprowadzone w następujących terminach:
-
warsztaty ekonomiczne – 26.04.2018 (czwartek) w godz. od 9: 00 do 11:00
-
warsztaty żywieniowe – – 27.04.2018 (piątek) w godz. od 9: 00 do 11:00
Podczas warsztatów żywieniowych uczestnicy poznają podstawowe zasady zdrowego odżywiania, uczą się sporządzania prawidłowych jadłospisów z uwzględnieniem potrzeb żywieniowym osób w różnym wieku i w różnych sytuacjach zdrowotnych.
Warsztat edukacji ekonomicznej może pomóc w umiejętnym gospodarowaniu budżetem domowym
i finansami m.in. poprzez planowanie wydatków, oszczędzanie, dokonywanie właściwych wyborów dotyczących robienia codziennych zakupów
Każdy warsztat wzbogaca uczestników o nową wiedzę i umiejętności. Wymiana doświadczeń
i wspólnie spędzony czas są pierwszym krokiem w kierunku włączenia społecznego.
Warsztaty prowadzone są w sposób prosty i przystępny dla każdego bez względu na wiedzę
i umiejętności. Największą zaletą warsztatów jest integracja i chęć dzielenia się pomysłami
i doświadczeniami.
Z poważaniem
S Danuta Korska