PODSUMOWANIE REALIZACJI PODPROGRAMU 2017
Kuchnia Św. Brata Alberta prowadzona przez Zgromadzenie Sióstr Albertynek w Andrychowie ul. 1 Maja 11 Organizacja Partnerska Lokalna Banku Żywności w Krakowie realizowała Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie od sierpnia 2017 do czerwca 2018.
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne i rybne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
Pomoc żywnościowa trafiła do 736 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa małopolskiego.
Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 44,06372 ton żywności;
- 3461 paczek żywnościowych;
- 55 692 posiłki.
W ramach Podprogramu 2017 we współpracy z Bankiem Żywności w Krakowie dla osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono warsztaty edukacyjne: żywieniowe i ekonomiczne.
Dodatkowo Kuchnia Św. Brata Alberta w ramach Podprogramu 2017 realizowała działania towarzyszące niefinansowe takie jak: przekazywanie informacji o instytucjach pomagających w wyjściu z trudnej sytuacji życiowej i z uzależnień, udostępnianie ofert pracy i zorganizowanie Wigilii.